Over DSG de Sluis

Het doel van onze stichting is ondersteuning bieden aan (ex-)gedetineerden die verblijven in het Justitieel Complex Zaanstad (JCZ). Ook familieleden en ex-gedetineerden in de regio kunnen rekenen op onze steun. Hierbij laten medewerkers zich inspireren door de christelijke visie dat elk mens waardevol is en gelijk. Dat God, en wij naar zijn voorbeeld, geen mens afwijst.

Waarom de Sluis?

Er is gekozen voor de naam De Sluis omdat we een beschutte plek willen zijn waar een schip op niveau wordt gebracht. Naar boven of naar beneden; ieders situatie is uniek. Om daarna door te varen en zijn eigen (water)weg te vervolgen. In een sluis moeten de deuren achter een schip gesloten worden voordat het water op niveau gebracht kan worden en de andere sluisdeur open kan gaan. Een beeld dat vergelijkbaar is met de situatie van een gedetineerde. Deuren sluiten, stilstaan en met nieuwe moed door open deuren gaan.

Wat is ‘verbinding naar vrijheid’ ?

De tekstregel bij het logo van De Sluis zegt het al: verbinding naar vrijheid. Dat wordt gedaan door de medewerkers van de stichting in de vorm van praktische hulp aan (ex-) gedetineerden. Bij voorkeur wordt het contact al gelegd op het moment als er nog sprake is van detentie.

Wij luisteren eerst goed naar je verhaal. Zonder kritiek. Of dingen te veroordelen waarvoor je je schaamt. Want daar zit je echt niet op te wachten. Wel op iemand die met je  meedenkt. Om bijvoorbeeld hulp te vragen bij de juiste instanties. Zoals een woningbouwvereniging. Of het invullen van belangrijke papieren. De Sluis heeft een groot netwerk met mensen die hulpzoekenden niet afrekenen op hun strafblad maar helpen het dagelijkse leven weer op te pakken.

contact-opnemen

aanmelden-nieuwsbrief